کلاه کاسکت یکی از مهمترین لوازم برای هر موتورسواری است. با این وسیله میتوان از خطرات ناحیه سر هنگام موتورسواری جلوگیری کرده و صدمات جانی را کاهش داد. اما از آنجایی که این وسیله مدت زیادی بر روی سر قرار می‌گیرد، باید به بهداشت و تمیزی آن توجه زیادی شود. در این مطلب به نحوه تمیز کردن کلاه کاسکت می‌پردازیم و با نکات تمیزکاری و نظافت آن آشنا می‌شویم.

چرا کلاه کاسکت نیاز به تمیزکاری و نظافت دارد؟

در صورتی که کلاه کاسکت همچون بسیاری از لوازم شخصی دیگر مورد نظافت و تمیزکاری قرار نگیرد، پس از مدتی غیر قابل استفاده می‌شود. از آنجایی که کلاه ایمنی ساعت‌های زیادی بر روی سر قرار دارد، عدم نظافت آن سبب آلودگی کلاه شده و شرایط رشد میکروب در آن مهیا می‌شود. به خصوص در فصل تابستان که هوا گرم است، به دلیل تعرق بیش از حد سر و موها کلاه در معرض آلودگی بیشتری قرار دارد. برای همین اگر برای نظافت آن اقدام نشود، کلاه ایمنی از بوی بد و آلودگی‌های زیادی برخوردار خواهد شد. قرار گرفتن کلاه کثیف و آلوده بر روی سر نه تنها برای خود شخص ناخوشایند خواهد بود، بلکه ممکن است موجب مشکلاتی برای پوست سر و موهای فرد موتورسوار شود. از طرف دیگر اگر کلاه تمیز نشود، عمر مفید آن کم شده و پس از مدتی قابل استفاده نخواهد بود. بنابراین بهتر است در فواصل زمانی کوتاه مدت برای نظافت کلاه کاسکت اقدام شود و آن را با استفاده از مواد شوینده مناسب مورد شستشو قرار داد.

چند توصیه مهم جهت تمیز کردن کلاه کاسکت

 

چند توصیه مهم جهت تمیز کردن کلاه کاسکت

 

پیش از آنکه به سراغ نحوه تمیز کردن کلاه کاسکت برویم، بهتر است به چند توصیه پیرامون تمیزکاری کلاه ایمنی توجه داشته باشید.

  • برای تمیز کردن کلاه کاسکت از مواد شوینده ملایم استفاده کنید و از مواد قوی چون وایتکس برای این کار استفاده نکنید.
  • از به کارگیری مواد تقطیر نفتی یا پاک کننده‌های بر پایه حلال برای تمیز کردن کلاه پرهیز کنید.
  • از استفاده از مواد دارای آمونیاک یا شیشه پاک کن جهت تمیز کردن شیلد کلاه و سطح خارجی آن خودداری کنید.
  • جهت تمیزکاری سطح بیرونی کلاه کاسکت از حوله‌های نرم مانند میکروفایبر استفاده کنید و دستمال‌های زبر و خشن را به کار نبرید.
  • در صورتی که بر روی کلاه لکه‌های سفت و سختی ایجاد شده است، به هیچ وجه آنها را نمالید و فشاری بر روی بدنه کلاه وارد نکنید.
  • برای شستشوی آستر کلاه از مواد نرم کننده استفاده نکنید و برای خشک شدن آن را در خشک‌کن قرار ندهید.

نحوه تمیز کردن سطح بیرونی کلاه کاسکت

 

نحوه تمیز کردن سطح بیرونی کلاه کاسکت

جدا کردن آستر و پدهای کلاه کاسکت جهت شستشو

بیشتر کلاه کاسکت‌ها از پدها و ابرهای متحرک و قابل جابجایی برخوردار هستند. این ویژگی باعث می‌شود تا افراد برای تمیز کردن بخش داخلی کلاه کاسکت مشکلی نداشته باشند و بتوانند به راحتی این کار را انجام دهند. برای همین پیش از هر چیزی چک کنید که آیا میتوان اجزای کلاه کاسکت را از هم جدا کرد. در صورتی که این امکان وجود داشت، شروع به جدا کردن آسترها و پدهای کلاه از بخش رول گردن تا آستر داخلی آن نمایید. با جدا کردن این اجزا، کار تمیز کردن کلاه کاسکت آسان‌تر شده و می‌توانید به تمام بخش‌های کلاه مانند لولاها و محل نصب اجزا دسترسی داشته باشید. توجه داشته باشید قبل از جدا کردن آستر و ابر داخل کلاه کاسکت، از چگونگی اتصالشان اطمینان حاصل کنید. با این کار زمانی که بخواهید پدها را مجددا سر جای خود قرار دهید، با مشکلی روبرو نخواهید شد. قرار گرفتن برخی از پدها در جای اصلی خود کمی گیج‌کننده بوده و ممکن است فرد را با مشکل روبرو کند.

شستشوی آستر و پدهای کلاه ایمنی با شوینده مناسب

پس از جدا کردن آستر و ابرهای داخلی کلاه، می‌توانید برای شستشوی آنها اقدام کنید. همانطور که بارها تکرار کردیم، برای شستشو از شوینده‌های ملایم استفاده کنید و از به کار بردن موادی چون سفیدکننده حتی‌الامکان خودداری کنید. جهت شستشو آسترها یک ظرفی را از آب ولرم پر کنید و مقداری شوینده به آن اضافه کنید. پس از آن آسترهای داخلی رول گردن و گونه‌های کلاه را در آن قرار دهید و بگذارید چند دقیقه خیس بخورد. در صورتی که پدها دچار کثیفی زیادی شده باشند، می‌توانید با فشار دست کثیفی‌ها را پاک کنید. اگر در حین شستشو احساس کردید ظرف آب و شوینده بیش از حد کثیف شده است، بهتر است آن را عوض کنید و مجددا پدها را درون آن قرار دهید. در نهایت آسترها را آبکشی کنید و اجازه دهید تا به خوبی خشک شوند. توجه داشته باشید اگر کلاهتان از قابلیت تعویض ابر داخل کلاه کاسکت برخوردار باشد، می‌توانید بدون نیاز به شستشو آنها را تعویض نمایید. البته این کار مقرون به صرفه نبوده و بیشتر برای زمانی مناسب است که ابر داخلی دچار آسیب شده باشد.

نحوه تمیز کردن کلاه کاسکت بدون آسترهای متحرک

 

نحوه تمیز کردن کلاه کاسکت بدون آسترهای متحرک

 

در صورتی که کلاه کاسکتتان از قابلیت تعویض و جابجایی آستر و پد برخوردار نیست، تمیزکاری آن با صرف وقت بیشتری همراه خواهد بود. برای این کار نیز در ابتدا یک ظرف آب را با شوینده مناسبی پر کنید. پارچه محافظ و بالشتک‌هایی که قابلیت برداشتن دارند را بردارید. سپس کلاه کاسکت را درون ظرف قرار داده و اجازه دهید خیس بخورد. با نوک انگشتانتان آسترها و لکه‌های پوستی را بکشید تا به خوبی تمیز شوند. در نهایت کلاه را از درون ظرف خارج کنید و آن را با آب سرد شستشو دهید. کلاه را در مکان مناسبی قرار دهید تا به خوبی خشک شود. از قرار دادن کلاه کاسکت بر روی منابع حرارتی مانند بخاری یا شوفاژ خودداری کنید و اجازه دهید کلاه با جریان هوای آزاد خشک شود. اگر کلاهتان از جنس براقی برخوردار بوده است، می‌توانید پس از خشک شدن از لاک یا اسپری‌های مخصوص جهت بازگرداندن درخشش و براقی آن استفاده نمایید. در این مرحله کار تمیز کردن کلاه کاسکت به پایان رسیده و می‌توانید از آن استفاده نمایید.

شیشه محافظ کلاه ایمنی را چگونه تمیز کنیم؟

 

شیشه محافظ کلاه ایمنی را چگونه تمیز کنیم؟

 

شیلد یا شیشه محافظ کلاه ایمنی جزو بخش‌های خارجی کلاه کاسکت محسوب می‌شود. این بخش باید به طور ویژه‌ای تمیز شود؛ چرا که تولیدکنندگان کلاه ایمنی بر روی این شیلدها از پوشش‌های ویژه‌ای استفاده می‌کنند که مانع از مه‌گرفتگی می‌شود. از این رو اگر از شوینده‌های قوی برای شستن شیلد استفاده شود، این پوشش از بین رفته و خاصیت خود را از دست خواهد داد. برای تمیز کردن شیشه محافظ کلاه، مقداری آب ولرم را با شوینده ملایم آماده کنید و با انگشتان دست برای تمیزکاری شیشه استفاده نمایید. توجه کنید در این مرحله نباید به شیشه فشاری وارد کنید و باید با کمترین لمس ممکن این کار را انجام دهید. در نهایت آب اضافی روی شیشه را پاک کرده و اجازه دهید در هوای آزاد به خوبی خشک شود.

چرا استفاده از سشوار و منابع حرارتی جهت خشک شدن کلاه توصیه نمی‌شود؟

همانطور که گفتیم برای خشک شدن کلاه کاسکت بهتر است آن را در هوای آزاد قرار دهید و از به کارگیری منابع حرارتی چون سشوار و بخاری خودداری کنید. دلیل این امر این است که در برخی از بخش‌های کلاه از چسب‌های مخصوصی استفاده شده که با اعمال حرارت باز می‌شوند و اثرشان از بین می‌رود. همچنین قرار گرفتن کلاه در معرض مستقیم نور خورشید توصیه نشده و بهتر است از این کار نیز خودداری شود. قرار گرفتن کلاه در جلوی یک فن بهترین روش برای خشک شدن آن است و از آسیب‌دیدگی‌های احتمالی آن جلوگیری می‌کند.

جمع بندی

تمیز کردن کلاه کاسکت یکی از موارد بسیار مهمی است که هر موتورسواری باید به آن توجه داشته باشد. تمیزی کلاه ایمنی، مانع از رشد میکروب‌ها در آن شده و سبب افزایش عمر مفید آن خواهد شد. بنابراین بهتر است هر چند هفته یک بار جهت شستشو و تمیزی کلاه کاسکت اقدام شود. برای تمیز کردن کلاه ایمنی باید از مواد شوینده ملایم و پارچه‌های نرم استفاده شود تا آسیبی به کلاه وارد نشود. توجه کردن به نکات ایمنی جهت تمیز کردن کلاه کاسکت، سبب افزایش کارایی و طول عمر کلاه خواهد شد.