چگونه مشکل خرابی کاربراتور موتورسیکلت را رفع کنیم؟
یکی از قطعات اصلی و مهم در هر وسیله نقلیهای، کاربراتور است. این قطعه مهم با موتور سروکار دارد و وظیفه اصلی آن، دریافت سوخت و ارسال آن به موتور میباشد. برای همین است که عدهای معتقدند کاربراتور قلب وسیله نقلیه به حساب میآید و در صورتی که خراب شود، عملکرد وسیله با مشکل روبرو میشود. در رابطه با موتورسیکلت نیز به همین شکل است. اگر کاربراتور موتورسیکلت به خوبی کار نکند، در عملکرد موتورسیکلت اختلال ایجاد میشود. اما چه مواردی سبب خرابی کاربراتور موتورسیکلت میشوند و چگونه میتوان آنها را رفع کرد؟ در ادامه این مطلب به بررسی این موارد میپردازیم و با نحوه نگهداری صحیح کاربراتور آشنا میشویم.
کاربراتور موتورسیکلت چیست؟
سیستم سوخت رسانی در وسایل نقلیه به دو شکل انژکتوری و کاربراتوری است. در سیستمهای کاربراتوری، قطعه کاربراتور وظیفه ایجاد ترکیب قابل احتراق از سوخت و هوا را بر عهده دارد و سبب فراهم کردن نیروی محرکه برای حرکت موتورسیکلت میشود. در واقع قطعه کاربراتور را میتوان قطعهای برای تامین سوخت موتور و تامین هوا در نظر گرفت که اگر از کار بیفتد، عملکرد سوخترسانی و راهاندازی موتور با مشکل روبرو میشود. برای همین است که موتورسوار باید بر روی این قطعه حساسیت داشته باشد و از شرایط نگهداری صحیح آن به خوبی مطلع باشد. در صورتی که از کاربراتور موتورسیکلت خود به خوبی مراقبت نمایید، عمر آن افزایش پیدا کرده و نیازی به تعویض زودرس آن پیدا نخواهید کرد. اگر برایتان سوال است که موتورسیکلتهای کاربراتوری بهترند یا انژکتوری، در پاسخ باید بگوییم که تعمیر کاربراتور راحتتر از انژکتور است؛ اما انژکتورها هر 8 تا 10 ماه نیاز به تعمیر پیدا میکنند. در صورتی که کاربراتورها هر ماه باید مورد بررسی و تنظیم قرار بگیرند.
قطعات اصلی و فرعی در کاربراتور موتورسیکلت
در صورتی که با قطعات موجود در کاربراتور به خوبی آشنایی داشته باشید، میتوانید مشکلات آن را بهتر پیدا کرده و در رفع آنها به خوبی عمل نمایید. در زیر به قطعات اصلی و فرعی کاربراتور موتورسیکلت اشاره میکنیم.
- قطعات اصلی کاربراتور: درپوش کاربراتور، بدنه اصلی، پیاله بنزین
- قطعات فرعی کاربراتور: پیستون گاز و فنر، ساسات کاربراتور، سوزن و پین سوزن کاربراتور، پیچ گاز، سوزن شناور، شناور کاربراتور، ژیگلور اصلی سوخت، ژیگلور دور آرام، بوش سوزن، پیچ تنظیم سوخت دور آرام
نشانههایی که بیانگر وجود مشکل در کاربراتور موتورسیکلت هستند
مشکلاتی که برای کاربراتور موتورسیکلت رخ میدهد، بنا به دلایل مختلفی صورت میگیرد. با توجه به نشانههای این مشکلات، میتوان به وجود آنها پی برده و برای رفعشان اقدام کرد. در زیر به نشانههایی که بیانگر وجود مشکل در کاربراتور هستند، اشاره میکنیم و با روش رفع مشکل آشنا میشویم.
-
گرم بودن و پایین بودن دور موتور
در صورتی که پیچ هوای کاربراتور تنظیم نباشد، مشکلات زیادی برای آن به وجود میآید. یکی از این مشکلات، گرم بودن موتور و پایین آمدن دور آن است. در این شرایط باید زمانی که موتور روشن است، به تنظیم پیچ هوای کاربراتور موتور سیکلت پرداخته و آن را کمی به سمت راست چرخاند. با این کار مشکل برطرف شده و از شر دور پایین موتور خلاص میشود.
-
خروج صداهای عجیب از موتور
اگر پیچ هوای کاربراتور تنظیم نباشد، ممکن است با خروج صداهای عجیب مانند پاره شدن چیزی مواجه شوید. برای حل این مشکل نیز باید پیچ هوا را مورد بررسی قرار دهید و آن را کمی به سمت چپ بچرخانید. این چرخش باید تا زمانی ادامه پیدا کند که صدا به طور کامل قطع شود. اگر مشکل همچنان باقی بوده و صدا برطرف نشد، باید از یک تعمیرکار درخواست کمک نمایید.
-
گاز خوردن موتورسیکلت و کاهش دور موتور
اگر موتورسیکلت گاز خورده اما دور موتور آن به طور آهسته کاهش پیدا کند، مشکل مربوط به عدم تنظیم بودن پیچ هوا است. در این شرایط هوای کمی به موتور میرسد و دور موتور آهستهتر از قبل میشود. برای رفع این مشکل نیز باید پیچ هوای کاربراتور را کمی به چپ چرخانده تا مشکل برطرف شود.
-
ریپ زدن موتورسیکلت در دور موتور بالا
اگر با ریپ زدن موتورسیکلت در دورهای بالا مواجه شدید، معمولا مشکل آن به خاطر نوع ترکیب بنزین و هوا است. همچنین اگر ژیگلور دور بالا خراب شده باشد، این مشکل نمایان میشود. برای حل آن کافی است به تنظیم هوای باک یا بررسی ژیگلور دور بالا بپردازید تا بتوانید این مشکل را رفع نمایید.
-
ریزش بنزین از کاربراتور موتورسیکلت
در صورتی که موتور خاموش شده و شاهد ریزش بنزین از کاربراتور هستید، مشکل آن میتواند ناشی از تیز شدن سوزن متصل به شناور کاربراتور باشد. این مشکل که به فلوت بنزین معروف است، سبب ریزش بنزین از کاربراتور شده و باید سریعا رفع شود. البته از کار افتادن شناور کاربراتور نیز میتواند سبب فلوت بنزین شود. برای همین در این شرایط باید کاربراتور موتورسیکلت را مورد بررسی قرار دهید و مشکلات آن را رفع نمایید.
-
افزایش مصرف سوخت به دلیل خرابی کاربراتور
افزایش مصرف بنزین در موتورسیکلت، علل زیادی دارد. با این حال تنها دلیلی که به کاربراتور موتورسیکلت ربط دارد، ناشی از عدم تنظیم سوزن درون پیستون است. در این مواقع باید سوزن درون پیستون موتورسیکلت تنظیم شود و در جای خود قرار بگیرد.
-
خروج دود سیاه از اگزوز
در صورتی که کاربراتور موتورسیکلت تنظیم نباشد، دود سیاه از اگزوز آن خارج میگردد. دلیل آن هم این است که سوخت به خوبی به موتور منتقل نمیشود و همین امر سبب خروج دود سیاه از اگزوز میشود.
-
خروج دود سفید از اگزوز
اگر دود خارج شده از اگزوز سفید رنگ باشد، مشکل از کاربراتور و موتور است. البته برای موتورهای دو زمانه این مسئله اهمیتی ندارد؛ اما برای موتورهای چهار زمانه مهم بوده و باید آن را بررسی کرد. در موتورهای چهار زمانه اگر موتور آب و روغن قاطی کرده باشد یا در معرض سرمای زیادی قرار گرفته باشد، از موتور دود سفید رنگ خارج میشود. برای همین باید این موارد را در نظر داشته تا از خروج دود سفید از اگزوز موتورسیکلت جلوگیری شود.
تنظیم پیچ هوای کاربراتور موتورسیکلت
همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم، بسیاری از مشکلات کاربراتور ناشی از تنظیم نبودن پیچ هوای آن است. برای همین باید همواره از تنظیم بودن پیچ هوا مطمئن شده و در صورت نیاز آن را به درستی تنظیم کرد. مشکلاتی چون خامسوزی و نوسان دور موتور، گرم بودن موتور و کاهش دور آن، گاز خوردن موتور و کاهش آهسته دور، خروج صدای پت پت و پاره شدن و موارد دیگر، به دلیل تنظیم نبودن پیچ هوای کاربراتور رخ میدهند.
برای تنظیم پیچ هوای کاربراتور موتورسیکلت، باید موتور را روشن کرده و کمی صبر کنید تا گرم شود. با گرم شدن موتور، بنزین در آن به خوبی جریان پیدا میکند. بعد از آن باید پیچ هوا را به سمتی بچرخانید که دور موتور روی عدد یک قرار بگیرد. توجه داشته باشید پیچ هوا را با پیچ بنزین اشتباه نگیرید. در کاربراتور دو پیچ وجود دارد که یکی از آنها مربوط به فشار بنزین و دیگری مربوط به تنظیم هوای کاربراتور است. بنابراین هنگام تنظیم پیچ هوا مراقب باشید تا آن را با پیچ دیگر اشتباه نگیرید. برای این کار میتوانید یک علامت کنار پیچ هوا بزنید و سمت چپ و راست آن را هم مشخص کنید. برای تنظیم پیچ هوا، نیاز به یک پیچ گوشتی دو سو باریک دارد.
تنظیم پیچ هوای کاربراتور برای رفع خام سوزی
یکی از مشکلاتی که به دلیل تنظیم نبودن پیچ هوای کاربراتور رخ میدهد، خامسوزی است. این مشکل که غالبا با نوسان در دور موتور همراه است، به صورتی است که آمپر کیلومتر دور موتور 0.5 و 1 را نمایش میدهد. برای حل این مشکل نیز باید به سراغ تنظیم پیچ هوای کاربراتور رفته تا هم خامسوزی و هم نوسان دور موتور برطرف شود. در صورتی که با این کار همچنان با مشکل خامسوزی مواجه بودید، بهتر است موتور را بررسی نمایید.
نحوه تنظیم سوزن کاربراتور موتورسیکلت
یکی از موارد مهم در تنظیم کاربراتور موتورسیکلت، چک کردن سوزن آن است. برای این کار باید پیچ بالای کاربراتور را باز کرده و پیستون و سوزن را از آن خارج کنید. در اینجا باید پینی که روی سوزن کاربراتور قرار دارد را چک کنید تا به این پی ببرید که روی کدام شیار سوزن کاربراتور قرار گرفته است. با چک کردن شیار سوزن کاربراتور به این پی میبرید که مصرف سوخت موتورسیکلت بالا است یا خیر. در حالت معمول خار سوزن کاربراتور باید روی شیار وسط، یعنی شیار سوم باشد. در صورتی که خار سوزن روی شیارهای پایینتر از سه قرار داشته باشد، یعنی مصرف سوخت موتور بالا است. در صورتی هم که خار روی شیارهای بالاتر از سه باشد، یعنی مصرف سوخت کمتر است. بنابراین خار سوزن باید روی شیار سوم باشد تا کارکرد کاربراتور موتورسیکلت منظم باشد.
جمع بندی
کاربراتور یکی از قطعات مهم در وسایل نقلیه نظیر موتورسیکلت است. این قطعه وظیفه ارسال سوخت به موتور را برعهده دارد و از این حیث حائز اهمیت میباشد. موتورسواران باید به این قطعه توجه ویژه داشته باشند و هر ماه برای بررسی و رفع مشکلات آن اقدام نمایند. از جمله مشکلاتی که ممکن است برای کاربراتور موتورسیکلت رخ دهد، میتوان به خروج صدای پرت پرت، خام سوزی و نوسان دور موتور، درجا کار کردن و گاز خوردن سر خود موتور، ریپ زدن موتور در دورهای بالا و پایین اشاره کرد.