مصرف بنزین موتورسیکلت و عوامل تاثیرگذار بر افزایش سوخت

موتورسیکلت یکی از لوازم نقلیه بسیار پرطرفدار خصوصا در بین جوانان است. این وسیله نقلیه بیشتر به خاطر فرار از ترافیک و تردد راحت در شهر مورد توجه افراد قرار گرفته است. همچنین از آنجایی که موتورسیکلتها از میزان مصرف سوخت کمتری نسبت به خودرو برخوردار هستند، توجه بسیاری از افراد به آنها معطوف شده است. اما سوالی که وجود دارد این است که مصرف بنزین موتورسیکلت چقدر است و موتورسیکلت به ازای هر لیتر بنزین چند کیلومتر میرود؟ در این مطلب قرار است به بررسی این موضوع بپردازیم و به دلایل افزایش سوخت موتورسیکلت اشاره کنیم.
چه عواملی بر میزان مصرف بنزین موتورسیکلت نقش دارند؟
زمانی که صحبت از مصرف سوخت موتورسیکلت میشود، باید عوامل زیادی را در نظر گرفت. چرا که این عوامل هر کدام در میزان مصرف سوخت تاثیر دارند و سبب کاهش یا افزایش مصرف سوخت در موتورسیکلت میشوند. با توجه به عوامل موثر در میزان مصرف سوخت موتورسیکلت، میتوان به وجود عیب و مشکل در موتورسیکلت پی برد. غالبا زمانی که مصرف بنزین موتورسیکلت افزایش پیدا میکند، نشان از وجود یک مشکل مکانیکی در موتورسیکلت است. برای همین در این شرایط باید برای تعویض به موقع قطعات و برطرف کردن مشکل مکانیکی اقدام کرد تا علاوه بر کاهش مصرف سوخت، از آسیب به سایر قطعات موتورسیکلت جلوگیری شود. پس اینطور میتوان نتیجه گرفت که افزایش مصرف سوخت در موتورسیکلت، هشداری در جهت خرابی یکی از قطعات مربوطه است. در این زمان یکی از قطعات وظیفه محول شده خود را به درستی انجام نداده و باعث اشکال در سیستم سوخت موتورسیکلت شده است. در ادامه به بررسی عوامل موثر در میزان مصرف سوخت موتورسیکلت اشاره میکنیم.
- نوع موتور
- وزن و طراحی موتورسیکلت
- نوع سیستم خنک کننده موتورسیکلت
- دو یا چهار زمانه بودن موتورسیکلت
- گیربکس و لاستیکهای موتورسیکلت
- شرایط محیط و موقعیت مکانی مانند موتورسواری در باد، دمای بالا، طوفان، رطوبت و ارتفاع زیاد
سایر عوامل مرتبط با میزان سوخت موتورسیکلت
علاوه بر موارد کلی که در بخش قبلی اشاره شد، عوامل دیگری نیز در میزان مصرف سوخت موتورسیکلت تاثیر دارند. در زیر به بررسی این عوامل میپردازیم.
-
کثیفی یا خرابی شمعهای موتورسیکلت
شمع موتورسیکلت جزو قطعات مهم در سیستم احتراق داخلی است که سبب ایجاد جرقه برای احتراق ترکیب هوا و سوخت میشود. این قطعات از نوع مصرفی هستند و پس از مدتی عمرشان به پایان میرسد. برای همین باید به موقع تعویض شوند تا در کارایی و عملکردشان خللی وارد نشود. یکی از عواملی که نشاندهنده خرابی یا کثیفی بیش از حد شمع است، افزایش مصرف سوخت میباشد. عدم احتراق صحیح توسط شمع باعث کاهش راندمان پیشرانه موتور و اتلاف سوخت میشود. در این شرایط به دلیل عملکرد غلط شمعها، بخشی از سوخت بدون سوزانده شدن از موتور خارج میشود که همین امر موجب تعجب موتورسوار از میزان مصرف سوخت موتورسیکلت میشود. پس هنگامی که با مصرف زیاد بنزین موتورسیکلت مواجه شدید، بهتر است در ابتدا شمعها را بررسی نمایید.
-
بار و سنگینی زیاد موتورسیکلت
میزان مصرف سوخت موتورسیکلت که توسط سازنده اعلام میشود، مربوط به یک محدوده وزنی خاص میباشد. زمانی که این وزن افزایش پیدا کند و موتورسوار بار یا سرنشینان زیادی را روی موتورسیکلت سوار کند، مصرف سوخت افزایش پیدا خواهد کرد. بنابراین جهت کاهش مصرف سوخت موتورسیکلت، به میزان وزن و بار وارد شده بر روی موتور توجه داشته باشید.
-
تنظیم نبودن چرخ و باد لاستیکها
یکی دیگر از عوامل موثر در میزان مصرف سوخت موتورسیکلت، تنظیم نبودن چرخها و یا باد لاستیکهای موتورسیکلت است. در صورتی که کوچکترین نقصی در تایرها و تمام قطعات وابسته به آنها ایجاد شود، میتواند منجر به افزایش مصرف سوخت شود. کاهش باد لاستیک موتورسیکلت باعث میشود تا اصطکاک تایرها با سطح زمین بیشتر از قبل شود. همین امر موجب میشود تا موتورسوار برای افزایش سرعت، گاز بیشتری دهد تا بتواند بر میزان اصطکاک وارد شده غلبه کند. گاز بیشتری که موتورسوار در این شرایط به موتور وارد میکند، سبب افزایش میزان مصرف سوخت میگردد.
-
عدم تعویض به موقع روغن موتور
روغن موتور یکی از اصلیترین نیازهای هر وسیله نقلیه است که باید در زمانهای مناسبی مورد تعویض قرار گیرد. در صورتی که روغن موتورسیکلت به موقع تعویض نگردد، مشکلاتی برای سیستم موتور به وجود میآورد. همچنین عدم تعویض به موقع روغن موتور، بر روی میزان مصرف سوخت آن تاثیر گذاشته و باعث افزایش آن میشود. بنابراین موتورسیکلت را در بازههای زمانی مشخصی مورد معاینه قرار دهید و در صورت نیاز، اقدام به تعویض روغن موتور آن نمایید.
علاوه بر موارد اشاره شد، عوامل دیگری نیز باعث افزایش مصرف بنزین موتورسیکلت میشوند. این عوامل عبارتند از:
تمیز نبودن فیلتر هوا، تنظیم نبودن ولتاژ باتری، وجود نقص در سیستم تعلیق موتور، سفت بودن بیش از حد ترمز،شروع موتورسواری بدون گرم شدن موتور، در جا کار کردن زیاد موتور، عدم تنظیم سیستم کلاچ یا سوپاپ موتورسیکلت و عدم نگهداری درست موتورسیکلت.
نحوه محاسبه مصرف سوخت موتورسیکلت
همانطور که ملاحظه کردید موارد زیادی در میزان مصرف سوخت موتورسیکلت موثر هستند. برای همین نمیتوان به طور دقیق عدد خاصی را برای میزان مصرف بنزین موتورسیکلت در نظر گرفت. در صورتی که هر یک از موارد اشاره شده تغییری پیدا کنند، باعث افزایش مصرف سوخت میشوند. با این حال یک قاعده کلی وجود دارد که میتوان بر اساس آن میزان مصرف سوخت را به صورت حدودی در نظر گرفت. مصرف سوخت موتورسیکلت وابسته به جابجایی و عملکرد آن است. جابجایی را میتوان با مشاهده اعداد MPG در موتورسیکلتها بدست آورده و از آن برای محاسبه مصرف سوخت استفاده کرد. MPG موتورسیکلت عبارت است از مسافت طی شده تقسیم بر مقدار سوخت مصرفی برای سوختگیری. مصرف سوخت موتورهای خیابانی بر اساس MPG و مصرف سوخت موتورهای خاکی با معیار GPH محاسبه میشوند. منظور از GPH نیز مقدار سوخت مصرفی موتور در مدت یک ساعت میباشد.
در صورتی که بخواهید موتورسیکلت کم مصرف و پرمصرف را تشخیص دهید، میتوانید به میزان MPG آنها توجه داشته باشید. در حال حاضر موتورسیکلتهای کم مصرف موجود در بازار، از نوع 125-50 سیسی هستند که مقدار MPGشان 150-100 میباشد. علاوه بر این میتوانید برای تشخیص مصرف بنزین موتورسیکلت، به وزن و نوع آن توجه داشته باشید. موتورسیکلتهای با وزن کم و همچنین موتورسیکلت از نوع موتورهای دو زمانه، نسبت به موتورهای چهار زمانه از مصرف سوخت کمتری برخوردار میباشند. پس هر چقدر وزن موتورسیکلت بیشتر بوده و نوع موتور آن بالاتر باشد، مصرف سوخت آن نیز بیشتر خواهد بود.
طبق یکی از آمار منتشر شده، مصرف سوخت موتورسیکلت بنزینی معادل 2.8 تا 5.7 لیتر در هر 100 کیلومتر است. این میزان به طور متوسط 4.4 لیتر به ازای هر 100 کیلومتر برآورد شده است. با این حال اگر مصرف سوخت موتورسیکلتتان به نظرتان زیاد بود، بهتر است اقداماتی جهت کاهش آن انجام دهید.
اقدامات مناسب جهت کاهش مصرف سوخت موتورسیکلت
شما میتوانید با استفاده از راهکارهای زیر، میزان مصرف بنزین موتورسیکلت را کاهش دهید و مانع از افزایش آن شوید.
- اولین اقدام این است که فیلتر هوای موتور را چک کنید. فیلتر هوای موتورسیکلت به ازای هر 30 هزار کیلومتر، باید مورد تعویض قرار بگیرد. حال در برخی مواقع شرایط رانندگی و محیطی بر میزان عمر فیلترهای هوا تاثیرگذار هستند و سبب کاهش طول عمر آنها میشوند. بنابراین قبل از هر کاری از سالم بودن فیلترهای هوا مطمئن شوید.
- از تنظیم درست دریچه گاز موتورسیکلت اطمینان حاصل کنید و ببینید آیا به درستی تنظیم شده است یا خیر. تنظیم اشتباه این بخش، موجب افزایش مصرف سوخت میشود.
- شمعهای موتورسیکلت را چک کنید و از تمیزی یا سالم بودنشان مطمئن شوید.
- هنگام موتورسواری از شتابهای زیاد و گرفتن ترمزهای ناگهانی خودداری کنید و آنها را به حداقل برسانید. این کار علاوه بر افزایش مصرف سوخت، باعث استهلاک و فرسودگی قطعات میشود.
یک روش برای پی بردن به مصرف سوخت موتورسیکلت
در صورتی که قصد دارید به طور دقیق از میزان مصرف بنزین موتورسیکلت بنزینی خود مطمئن شوید، این کارها را انجام دهید. باک بنزین موتورسیکلت را به طور کامل پر کنید و پس از آن کیلومترشمار را بازنشانی کرده و روی صفر قرار دهید. پس از آن از موتور تا زمانی که مجددا نیاز به سوختگیری باشد، استفاده کنید. باک موتورسیکلت را پر کنید و سپس سوخت مصرف شده را به همراه مسافت طی شده یادداشت نمایید. مسافت طی شده (مایل) را بر تعداد گالنها (میزان سوخت) تقسیم کنید تا به مقدار مصرف بنزین موتورسیکلت خود برسید. این کار را چند بار تکرار کنید تا به طور میانگین از میزان مصرف سوخت مطلع شوید.
جمع بندی
یکی از مواردی که بسیاری از افراد قبل از خرید موتورسیکلت به آن توجه دارند، میزان مصرف سوخت موتورسیکلت است. از آنجایی که قیمت بنزین هر ساله با افزایش همراه است، میزان مصرف سوخت به یکی از دغدغههای موتورسواران تبدیل شده است. معمولا شرکتهای سازنده موتورسیکلت، میزان مصرف بنزین را بر اساس نوع و وزن موتورسیکلت بیان میکنند. اما همانطور که ملاحظه کردید عوامل دیگری نیز بر روی میزان مصرف سوخت موتورسیکلت تاثیر دارند. بنابراین با توجه به این موارد و راهکارهای کاهش مصرف سوخت، میتوان مقدار بنزین مصرفی موتور را کنترل کرده و از هدر رفتن آن جلوگیری کرد. شما میتوانید برای پی بردن به میزان مصرف بنزین موتورسیکلتتان، از روشهای اشاره شده در متن استفاده کنید و به میزان تقریبی آن پی ببرید.