روشهای عیب یابی موتورسیکلت
موتورسیکلتها همچون تمام وسایل نقلیه دیگر، در معرض خرابی و آسیب قرار دارند. برای همین بهتر است موتورسواران با خرابی قطعات و مشکلات احتمالی آنها آشنایی داشته باشند تا بتوانند خودشان آنها را عیبیابی و رفع نمایند. آشنایی با فرایند عیبیابی موتورسیکلت باعث میشود تا بتوان در مواقع ضروری از پس تعمیر موتورسیکلت برآمد. برای همین قرار است در این مطلب به آموزش عیب یابی موتورسیکلت بپردازیم و با بهترین روشهای عیب یابی موتور آشنا شویم.
برای عیبیابی موتورسیکلت چه کاری باید انجام داد؟
زمانی که موتورسیکلت شما خراب شده و آن را به یک تعمیرگاه میبرید، فرد تعمیرکار با توجه به مشکلات پیش آمده شروع به بررسی بخشهای خاصی از موتورسیکلت مینماید. در حقیقت هر مشکلی که برای موتورسیکلت به وجود میآید، به بخش و یا قطعه خاصی از آن مربوط است. برای همین افراد موتورسوار میتوانند با توجه به این موارد و شناسایی قطعات، مشکلات موتورسیکلت را شناسایی و آنها را رفع نمایند. از این رو اگر قصد دارید با روش عیب یابی موتورسیکلت آشنا شوید، باید با مکانیزم قطعات، مشکلات آنها و همچنین راههای رفع آنها آشنا شوید. در ادامه قرار است به تفکیک به بررسی مشکلات چند بخش مهم موتورسیکلت بپردازیم.
عیب یابی کاربراتور موتورسیکلت به چه صورت است؟
یکی از بخشهای مهم موتورسیکلت، کاربراتور است. کاربراتور قطعهای مهم بوده که در صورت خرابی یا هر گونه مشکلی، بر روی موتورسیکلت تاثیر گذاشته و مانع از روشن شدن میشود. از این رو نیاز است تا در مواقعی به آن رسیدگی شده و به درستی تنظیم شود. اما چه زمانی باید به این بخش موتورسیکلت رسیدگی شود؟ زمانی که با عواملی چون ریپ زدن کاربراتور، خروج دود از آن، خروج صداهای غیر طبیعی و مشاهده رسوب در کارتر آن مواجه شدید، باید به سراغ رسیدگی به کاربراتور موتورسیکلت بروید. هر کدام از این عوامل، به دلایل مختلفی صورت میگیرند. برای مثال، خروج صداهای غیر طبیعی از کاربراتور معمولا به دلیل عدم تنظیم پیچ هوای آن است. برای همین با تنظیم پیچ میتوان این مشکل را برطرف کرد.
همچنین مشکل ریپ زدن کاربراتور میتواند ناشی از کاهش بنزین، گرفتگی سوزن ژیگلور و یا کثیفی فیلتر هوا باشد. وجود رسوب در کاربراتور نیز ناشی از کثیفی یا زنگزدگی باک و مشاهده دود ناشی از عدم تنظیم بودن میزان سوخت و هوا خواهد بود. در این شرایط میتوانید این مشکلات را برطرف کرده و مجددا شاهد عملکرد صحیح و روان کاربراتور موتورسیکلت خود باشید.
روش عیب یابی ترمز موتورسیکلت
ترمز موتورسیکلت، یکی دیگر از بخشهای مهم آن است و باید همواره از صحت و سلامتی کامل برخوردار باشد. در غیر این صورت، سطح ایمنی موتورسیکلت کاهش پیدا کرده و جان موتورسوار و سایر راکبین به خطر خواهد افتاد. مشکلاتی که ممکن است برای ترمزهای موتورسیکلت به وجود آید، شامل مواردی چون شنیدن صداهای غیر طبیعی هنگام استفاده و یا عدم استفاده از آن است. گاهی اوقات حتی زمانی که ترمزگیری انجام نمیشود، صداهای غیر طبیعی از آن خارج میشود. این مشکل دو دلیل اصلی دارد. یکی از آنها مربوط به فاصله کم لنت ترمز با دیسک و دیگری مربوط به کج بودن دیسک است. کجی و ناصافی دیسک صفحه باعث میشود که با چرخیدن لاستیک، صدای غیر طبیعی از آن خارج شود.
خروج صداهای غیر طبیعی در هنگام ترمزگیری موتورسیکلت نیز، معمولا به دلیل نو بودن و یا فرسودگی بیش از حد لنت است. همچنین صیقلی شدن لنتها نیز میتواند در خروج صدا تاثیر بگذارد. بنابراین اگر با این موارد مواجه شدید، با تعویض یا تعمیر قطعات مشکل رفع خواهد شد.
نحوه عیب یابی باتری موتورسیکلت
همانطور که میدانید باتری یکی دیگر از بخشهای مهم موتورسیکلت است. این قطعه از مواد شیمیایی برخوردار بوده و امکان اتصالی برق در آن وجود دارد. برای همین ممکن است گاهی شاهد مشکلاتی در باتری موتورسیکلت و عدم کارایی صحیح آن شویم. مشکلات رایجی که ممکن است برای باتری موتورسیکلت رخ دهد، شامل مواردی چون خروج صدای بخار آب از آن، خروج صدای غیر طبیعی هنگام استارت زدن، جوشیدن اسید باتری و یا مشاهده حبابهای ریز و همچنین ایجاد شوره و سفیدک در بسطهای باتری میباشد. هر کدام از این موارد، علل متفاوتی دارند که در اینجا به آنها اشاره میکنیم.
خروج صدا هنگام استارت زدن موتورسیکلت، میتواند به دلیل ضعیف شدن باتری باشد. همچنین شنیدن صدای بخار و مشاهده حبابهای ریز، به ترتیب ناشی از افزایش حرارت اسید باتری و خرابی باتری موتورسیکلت به دلیل ولتاژ زیاد است. زمانی که باتری هنگام شارژ شدن ولتاژ زیادی را توسط شارژر دریافت میکند، دچار خرابی شده که این خرابی باعث ایجاد حبابهای ریز در آن میشود. همچنین ایجاد شوره و سفیدک کنار بسط باتری، ناشی از گرفتگی خروجی اصلی بخار اسید باتری است.
روش عیب یابی کلاچ موتورسیکلت
عیب کلاچ موتورسیکلت، بیشتر به سفت بودن آن برمیگردد. گاهی اوقات ممکن است هنگام استفاده از کلاچ، با سفتی زیاد آن مواجه شوید. سفت شدن کلاچ موتورسیکلت، دلایل زیادی دارد که در اینجا به چند مورد از آنها اشاره میکنیم. مواردی چون کثیفی یا آسیبدیدگی کابل کلاچ، گیر کردن کابل کلاچ، کشش کابل کلاچ، عدم تنظیم اهرم کلاچ، سفت شدن فنرهای کلاچ، پایین بودن سطح روغن گیربکس و موقعیت نادرست اهرم کلاچ از جمله عیبهای کلاچ موتورسیکلت هستند. بنابراین با توجه به این موارد، قادر به تنظیم درست کلاچ و افزایش کارایی آن خواهید بود.
عیب یابی زنجیر چرخ موتورسیکلت به چه صورت است؟
زنجیر چرخ قطعهای است که وظیفه انتقال نیرو به چرخ عقب را بر عهده دارد و نیاز به نگهداری و بررسیهای دورهای دارد. برای همین لازم است هر 2 الی 3 ماه یک بار، آن را بررسی کرده و در صورت نیاز سرویس کرد. زنجیر چرخ در معرض برخورد با اجسام زیادی قرار دارد و ممکن است دچار خرابیهای زیادی شود. خرابی زنجیر چرخ از طریق مشاهده مواردی چون افزایش فاصله بین زنجیرها و همچنین شنیدن صداهای غیر طبیعی قابل شناسایی است. خروج صداهای غیر طبیعی از زنجیر چرخ به عواملی چون سفت بودن بیش از حد زنجیر، شل بودن آن، کیفیت پایین زنجیر چرخ، خرابی و یا خشک بودن آن بستگی دارد. مشکل خشکی زنجیر چرخ را میتوان با روغنکاری حل کرده و آن را همچون روز اول کرد. همچنین سفتی یا شل بودن زنجیر چرخ، با تنظیم دوباره قابل حل است. برای افزایش فاصله بین مهرههای زنجیر که به دلیل کشیدگی و یا خرابی آن رخ میدهد، راهی جز تعویض زنجیر چرخ نخواهد بود.
برای عیب یابی گیربکس موتورسیکلت چه کاری باید انجام داد؟
گیربکس موتورسیکلت در حرکت کردن آن نقش اساسی دارد. برای همین باید همواره از عملکرد صحیحی برخوردار باشد. با آسیبدیدگی هر یک از اجزای گیربکس، کل سیستم با مشکل مواجه شده و حرکت موتورسیکلت با اختلال مواجه میشود. نشتی روغن گیربکس، اشکال در تعویض دنده به خاطر خرابی گیربکس، احساس بوی سوختگی به دلیل معیوب بودن گیربکس و کاهش شتاب و قدرت موتورسیکلت از مشکلات مربوط به سیستم گیربکس هستند. در این شرایط باید نسبت به تعویض گیربکس موتورسیکلت اقدام کرده تا دیگر شاهد چنین مواردی نباشید.
در عیب یابی موتور یا انجین موتورسیکلت چه مواردی مطرح است؟
انجین موتورسیکلت، قلب آن است و بدون وجود آن نمیتوان از موتورسیکلت هیچ استفادهای کرد. از این رو در عیبیابی موتورسیکلت، باید به بخش انجین آن توجه زیادی داشته و در صورت وجود هر مشکلی، آن را برطرف کرد. از مشکلات مربوط به انجین موتورسیکلت میتوان به خروج بخار از موتور، خروج صداهای غیر طبیعی از موتور، تغییر رنگ روکش انجین و همچنین لرزش موتور در سرعتهای بالا اشاره کرد. هر یک از این مشکلات به دلیل موارد خاصی رخ میدهند. برای مثال خروج صداهای غیر طبیعی میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
- خراب شدن روغن موتور به دلیل کارکرد بیش از حد و یا گرمای بالای موتور و عدم تنظیم بودن کلاچ
- استفاده از روغن موتور نامناسب بر اساس شرایط آب و هوایی خاص منطقه
- عدم تنظیم بودن فیلترهای سوپاپ و افزایش دمای بیش از حد موتور
- ضعیفی رینگ پیستون یا دور موتور نامناسب با دنده
- برخورد شدید پیستونها
مشکل خروج بخار از موتور نیز میتواند مربوط به مواردی چون خرابی واشرها، بالا بودن سطح روغن در موتور و یا خرابی اورینگها باشد. همچنین تغییر رنگ روکش به دلیل اتمام طول عمر انجین و لرزش زیاد در سرعتهای بالا به دلیل پایین بودن کیفیت روغن و تنظیم نبودن دنده موتور آن است.
آیا سیستم برق موتورسیکلت نیز نیاز به عیب یابی دارد؟
مواردی چون باتری تخت موتورسیکلت و عدم قدرت کافی برای روشن شدن موتورسیکلت، از جمله مشکلات سیستم برق موتورسیکلت هستند. با توجه به این موارد میتوانید برای عیب یابی برق موتورسیکلت اقدام کرده و آن را برطرف نمایید.
جمع بندی
برای اینکه موتورسیکلت از کارایی و عملکرد صحیح برخوردار باشد، نیاز است تا به صورت دورهای مورد سرویس قرار بگیرد. گاهی اوقات در شرایطی مشکلاتی در موتورسیکلت رخ میدهد، که به راحتی قابل عیبیابی و برطرف شدن هستند. در این مطلب به بررسی بهترین روشهای عیب یابی موتورسیکلت پرداخته و با راههای رفع آنها آشنا شدیم. عیب یابی کاربراتور موتورسیکلت، عیب یابی برق موتورسیکلت، عیب یابی ترمز موتورسیکلت، عیب باتری باتری موتورسیکلت، عیب یابی کلاچ موتورسیکلت، عیب یابی زنجیر چرخ موتورسیکلت و عیب یابی گیربکس موتورسیکلت از جمله موارد مهم اشاره شده در این مطلب بودند.